Jak spravuji své finance na volné noze?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dnešním tématem (prosím 👏🏻, po tak dlouhé době je tu článek!) budou finance.

Proč? No bez nich to bohužel nejde a jejich efektivní správa je klíčová i pro „přežití“ na volné noze. Hned na začátek bych chtěl ještě moc doporučit knihu nebo spíš Bibli? – Na volné noze, kterou nedávno napsal Robert Vlach. Nedávno úplně ne, ale já začal psát tenhle článek asi před rokem. Zpět ke knížce… hlavně díky ní jsem se hodně v tomto ohledu posunul a Robert prostě odvádí v edukaci českých freelancerů skvělou práci, takže pochval určitě není nikdy dost.

Let’s get into this!

 

Kde mám peníze?

Vnitrostátní – AirBank

Základnou je účet u AirBank (na které mám tři účty), přešel jsem k ní od ČSOB – docela skok v poskytovaných službách a chování. AirBank beru jako takový střed, mezi těmi „zlými“ bankami a mezi takzvanými digitálními bankami, které poslední roky vznikají. O těch za chvilku

Ještě bych rád vystvětlit proč mám u AB (zkratka AirBank ok, nemyslím Andreje) tři účty. Peníze se mají tendenci rychle utrácet a proto je mám rozdělené na:

 

1) Každodenní útratu

Takové ty útraty v kavárnách a restauracích. Znáte to. Snad nepotřebuji vysvětlovat 😀

 

2) Peníze klientů

Jednoduše pro rozdělení financí, z kterých hradím služby jako hosting nebo e-mail, které si klient předplatí na rok dopředu.

 

3) Tvoření rezerv

Každý měsíc se z mého účtu účtu odešle určitá částka, na kterou nešehám. Pouze pokud je nějaká krize, např. když jsem byl v nemocnici, nebyl jsem schopný práce = nebyl žádný příjem, tak jsem hrábnul do rezerv. Ale můžou to být třeba vyšší náklady při cestování nebo nárazová koupě hardwaru jako je mobil nebo počítač. Vždycky tam ale solidní část rezervy zůstane.

 

Zahraniční – Revolut (tedy v digitalní bance)

Na digitální banky jsem narazil v okamžiku, když jsem chtěl začít investovat (doporučuji tuto sérii, je tam i uvedená četba). Založení u nich proběhne během pár minut a v mžiku máte účet v zahraničí. Žádné internetové bankovnictví, všechno jede přes mobil a případně přes fyzickou kartu o kterou si zažádáte, během několik hodin se začne vyrábět a zítra už vás nahání FedExák s express delivery. Zní to skvěle, vypadá to skvěle, ale jestli by tyto malé banky vydrželi krizi? Toť otázka, takže na nich projistotu žádné velké peníze nemám.

No a pár takovýchto bank už jsem vyzkoušel. Mezi nejlepší podle mě patří Revolut a Monese (která je novější). Transferwise je super (pokud přesouváte hóóódně peněz – což není můj případ), ale zatím nepodporuje ani kupování bitcoinů no a Monzo u nás bohužel ještě nefunguje. Jsou jich už stovky jo, ale vyjmenovávám ty na které jsem narazil.

Opravdu nejvíc mě oslovila banka Revolut. Bleskově rychlé platby, notifikace o tom co se děje, skvělé exchange raty no a pokud si objednáte Premium, máte spousty dalších výhod jako je např. pojištění proti utopení nebo rozbití mobilu, zdravotní pojištění v zahraničí, dokonce vstup do salónku na letišti? Prostě samé cool věci a umím si představit, že to můžou být vlastnosti banky budoucnosti. Ale jak jsem se zmínil, zatím tomu tak nevěřím.

Monese jsem zkoušel jako první, Revolutka pak byla ve srovnání trochu větší dělo. I tak kdybyste chtěli účet na Monese, s kódem JHMALZUT dostanete nějaké Éčka zadarmo 🙂

 

Investování

No a co s tím zbytkem? Peníze na účtu mě jaksi provokují, mám pocit, že bych se jich měl zbavit a tak se jich „zbavuji“ pomocí investic. Sice to slovo zní jako kdybych je už nikdy neměl vidět, ale zatím jsem hrdý na to, že jsem o žádné nepřišel.

Ehm tady se mými radami neřiďte, protože se má investovat 10% vašeho kapitálu a neptejte se kolik investuji já…

 

Bitcoiny – Coinbase

Bitcoiny jsou velmi riskatní, ale zajímavou investicí a třeba během uplynulých prá dní jsem si „vydělal“ několik tisíc korun. Blockchainu všeobecně hodně fandím a jsem zvědavý jak daleko to dotáhne i samotný Bitcoin.

 

Akcie – iBillionaire

Už ani nedokážu spočítat, kolik investičních portálů jsem vyzkoušel. Nakonec jsem skončil u jednoduché appky iBillionaire. Možností do čeho investovat je sice málo, ale pro začínajícího investora je to myslím docela vyhovující. Jednoduché. Rychlé. Přehledné.

Když se chci podívat na podobnější grafy, otevřu si Plus500.

 

Jak to všechno sleduji?

Je třeba to mít pod kontrolou a být co nejlépe informovaný, proto jsou přehledy – ať už nákladů a výnosů v podnikání nebo prostě jen za co utrácíte – klíčové.

 

Cashflow v podnikání

Jak poznám, že se mi vůbec na volné noze daří? Vyzkoušel jsem několik českých i zahraničních stránek na správu podnikání (vystavování faktur, správa klientů, projektů, měření času…) a nakonec vyhrála český nástroj Caflou, která má zatím pro mě ty nejlepší přehledy cashflow. Jinak to dokonalý nástroj není ale velkou výhodou prostě je, že neplatím za několik různých appek a vše je na jednom místě.

 

„Peníze“ všeobecně

Pro komplení přehled svých financích mám appku – nově i s webovou verzí – Spendee, která je sice mezinárodní, ale také vznikla v Česku od šikovného týmu Cleevio. Ve Spendee mám desítky peněženek, jako jsou věrnostní karty, bitcoinové peněženky nebo i fyzické peníze. Zaznamenávání každé hmotné Koruny v peněžence už jsem ale vzdal, aktualizuji ji každý měsíc, podobně i další peněženky, kde se částka neaktualizuje automaticky. Mám tedy kompletní předhled, v čem mám kolik peněz, ještě mi ale chybí právě nějaké grafy, částky shrnující všechny peněženky dohromady. To bohužel Spendee zatím neumí.

Jako druhý zdroj statistik za co utrácím při platbě kartou používám třídění od AirBank. Modlím se za dobu, kdy půjde Spendee spárovat s AirBank (tu jako jedinou zatím nejde přidat do Spendee) a rovněž i synchronizaci kategorií. 🙏🏻

 

Pravidelné platby

Spotify, Netflix, Mobil, Domény, Hosting, Zdravotní a sociální pojištění… pokud vás zajímá, kolik utratíte tento měsíc za předplatné nebo pravidelné platby (a že s nimi je třeba počítat), doporučuji na to appku Bobby.

 

PS:

Fyzické peníze? Ehh, díky bohu, že Česko je v placení kartou tak vepředu. Fyzické peníze mám spíš jen na dýška (pokud nemůže obsluha přidat v terminálu).

Mám v plánu se jednou komplet zbavit peněženky. Jak to udělám? Celkem slibně vypadá karta FUZE, která bude už v 2018 dostupná i s EMV chipem a určo hned zkusím, jak se s tím dá fungovat.

Co jsem udělal in the meantime?

  1. Pořídil si DJIN (dorazí pod stromeček, těším!)
  2. Nainstalaloval si do mobilu Stocard a vyhodil všechny věrnostní kartičky
  3. A platím prostě kartou

 

PPS:

Pokuď se chcete cítit jako totální hackeři a trošku ušetřit, appka do prohlížeče – Honey automaticky vyhledá a aplikuje slevové kupóny při checkoutu. Třeba to před Vánoci někomu pomůže. 🙂

 

No a to bude asi vše. Kdyžtak se ptejte buď tady nebo na Twitteru (@tadeaskula), užívejte Sobotu a ať vás Vánoce finančně nepoloží.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Sociální detox a hluboká práce

Rychlý update pro ty, kteří to třeba nepostřehli – měsíc jsem byl bez sociální sítí (aneb sociální detox). K tomu jsem postupně mířil už před nějakým časem (zrušení Instagramu, Snapchatu), teď mě k tomu ale dokopala kniha Hluboká Práce (snad se z toho nestane takový hit jako slovo prokrastinace). Neustále se snažím zlepšovat v tom, jak efektivněji odvádět skvělou práci ať už je to cokoliv, do čeho se zrovna pustím. Hluboká práce mě proto nadchla a považuji ji za nejlepší knihu v sebezdokonalování roku 2016.

 

Opusťte sociální sítě

První skutečností je, že si stále více uvědomujeme, že nám sociální sítě rozkouskovávají čas a snižují schopnost soustředit se. O tom už se prakticky nediskutuje, všichni to cítíme.

To samé jsem měl také s čtením zpráv, neustále jsem otevíral news.google.com a byl dychtivý po super článcích či zprávách nad kterými bych se mohl rozčílit. Je to už ale rok co jsem se toho zbavil a teď už jen ty sociální sítě.

Když byste se zeptali ve svém okruhu přátel z jakého důvodu mají Facebook, dočkali byste se odpovědí typu – mají ho všichni, vím co se děje u ostatních, kvůli třídní skupině, abych si pravidelně mohl pouštět vtipná videa a gify (ok, k tomu by se asi nikdo nepřiznal, ale víme jak to je).

Mají ho všichni – Do komentářů prosím napište hloupější odpověď než je tato.

Kvůli třídní skupině – To jsem si právě za čtyři týdny vyzkoušel. Víte o co jsem přišel? O vůbec nic. Stačilo si nosit o pár stovek v peněžence víc pro nenadálé výdaje (i když u nás se stejně vše vybírá dva týdny) a každé pondělí se zeptat kamaráda co je nového.

Abych si pravidelně pouštel vtipná videa… – Jako bychom se neuměli dobře bavit i před érou Facebooku.

Tím nechci nijak důvody které by vám většina řekla znevažovat, ale když se nad tím zamýšlím, tak jsou naše odůvodnění proč sociální sítě používáme dost zanedbatelné oproti tomu, jak odůvodnit například používání webu všeobecně nebo e-mailu. U těch bychom se pravděpodobně dočkali mnohem konkrétnějších a přesvědčivějších argumentů.

Btw přemýšleli jste například někdy nad tím, proč je Facebook zdarma? Protože cílovou skupinou pro Facebook nejsou uživatelé, ale markeťáci, kteří si zaplatí reklamy. Uživatelé jsou pouhým zbožím. To je taky proč je vlastně vůbec nezajímá co si uživatelé myslí, protože ty se vždycky přizpůsobí (co jiné jim zbývá, když jsou na něm závislí), ale hlavně to musí zlepšit postavení Facebook na trhu s reklamami.

 

A když bych měl ten měsíc shrnout

Zrušit si Facebook je pakárna

Začátek byl hodně těžký. A teď nemyslím nemít možnost neustálého refreshování a stalkování friends. Ale to se z Facebooku vůbec dostat. To jak mi naservírovali, kolik „přátel“ mě bude postrádat mě nerozhodilo vůbec, ale všechny „Přihlášení přes Facebook“, vytvořené Aplikace a Stránky… to byl pain in the ass a strávil jsem tím dobré dvě hodiny. (Nakonec jsem si stejně musel založit sekundární Facebook)

Ty… závisláku!

Hlavně ty první dny jsem si také (co jiného mi zbývalo) začal všímat lidí v mé blízkosti. Né že bych si jich nevšímal předtím, ale najednou už vám nikdo nemůže říct „no jo, však ty taky“. Co jiného mám na mysli než „vy všichni jste na tom fakt závislí!“. Né to jsme si teď vymyslel, za celou tu dobu jsem to (aspoň doufám) nikomu necpal. Kdyžtak se omlouvám.

Méně zakázek? Naopak

To čeho jsem se ale nejvíce obával bylo, že o mně najednou nebudou mít povědomí potencionální klienti. Jenže ve spojení s Hlubokou Prací nezačnete být jenom daleko výkonnější a začnete dodávat i lepší výstupy, ale začnete i více komunikovat tam venku – v reálném světě a to se rovná více nabídkám na práci. A tak… jenom minulý týden jsem odmítnul 7 zakázek. Holt mluvené slovo se asi šíří daleko rychleji než nějaký šum na sociálních sítích.

Tak už budu jenom pípat

Zjistil jsem, že většina sociáních sítí je mi k ničemu. Proto jsem si před několika dny obnovil ze všech těch zrušených pouze Twitter. Důvod? Skvěle je to vystiženo v této citaci:

A co dnes, skoro rok poté, mám snad kvůli Twitteru mozek na kaši? Nikoli, mám v daný okamžik přehled o více věcech, než bych kdy považoval za možné, a místo abych kvůli hledání inspirace strávil půl hodiny surfováním na internetu, získat představu o tom, co se ten den děje a jak na to lidé reagují, trvá tak dlouho, jako počkat si ve Starbuck na kafe.

A nejen to, na Twitteru mám pocit, jakoby mé názory nebyly okamžitě svrženy. Navíc to, že jsem dokázal zaujmout takový počet lidí mi samozřejmě dělá velkou radost.

 

Podtržené věty z Hluboké Práce

V první části: Myšlenka

Hluboká práce je cenná

  • V nové ekonomice budou mít tři skupiny zvláštní výhodu – ti, kteří umějí dobře a kreativně pracovat s inteligentními stroji, ti, kteří jsou nejlepší v tom, co dělají, a ti, kteří mají přístup ke kapitálu.
  • Dvě hlavní schopnosti pro dosažení úspěchu v nové ekonomice

– Schopnost rychle se učit komplikovaným věcem
– Schopnost produkovat špičkové výstupy, co se týče kvality a rychlosti

  • I lidé nadaní genialitou byli výjimeční jen díky tomu, že veškerou svou energii soustředili na věc, v níž se rozhodli naplno vyniknout.
  • Když se intenzivně soustředíme na konkrétní schopnost, nutíte daný obvod v mozku znovu a znovu přenášet vzruchy odděleně od ostatních. Opakované zapojování konkrétního obvodu poděněcuje buňky snázvem oligodendrocty začít neurony tvořící daný obvod obalovat myelinem – a tím schopnost fakticky upevnit.
  • Výzkum odhalil, že problém s touto pracovní strategií (multitaskingem) je, že když přepnete z úkolu A na jiný úkol B, vaše pozornost za vámi zaostane – její velká část zůstane dál zaseknutá u původního úkolu.

 

V druhé části: Pravidla

3. pravidlo: Opusťte sociální média

  • Řemeslnický přístup k výběru nástrojů: Určete si stěžejní faktory, které podmiňují úspěch a štěstí ve vašem profesním a osobním životě. Začněte nástroj používat, pouze pokud jeho pozitivní dopaldy na tyto faktory výrazně nepřevyšují dopady negativní.

Doporučuji stránky 154-156, kde se tento přístup popisuje na příběhu Farmáře z Washingtonu D.C. Jednoduché a geniální myšlení.

 

Zkrátka budu žít soustředěný život, protože to je ten nejlepší, co je.

 

Závěr

Je to lákavé. Ta červená jednička u zpráv nebo zeměkoule. A čím více jsme na síti aktivní, tím více notifikací máme. Dostává se naší pravidelné denní dávky dopaminu? Ano, sociální sítě jsou moc chytře vymyšlené. Vše má svou funkci a buď podporuje stranu markeťáků nebo neustálé zvyšování počtu aktivních uživatelů.

Tímhle článkem jsem nechtěl zhejtit sociální sítě, ale dokopat aspoň někoho k zamyšlení se – proč je používáme. Jestli díky nim ztrácíme to nejcennější co máme – čas, nebo nám opravdu nějakým způsobem pomáhají v tom co chceme dokázat a dokonce čas i ušetřit.
A třeba jsem i někoho přesvědčil če Hluboká Práce stojí za to, i když jsem jí tu moc nepopsal. Nejde jen o zbavení se sociálních sítí, ale celkově o potlačení takzvaných mělkých činností a soustředění se hlavně na ty hluboké. Což jsou primárně naše sny.
Také jste zkoušeli sociální detox? Jak dopadl? A pokud jste četli Hlubokou Práci, co jste na ní říkali?

13 aplikací které vám opravdu ulehčí i zlepší život

Minule jsem ukázal mého největšího pomocníka v práci (Článek o Evernote), dnes se vrhnu na všeobecné zdokonalování. Věděli jste, že průměrná stahovanost aplikací je 0 za měsíc? Možná proto, že většina lidí ví, jaké aplikace doopravdy jsou – berou šíleného času a akorát vytváří iluze. Nebudu tolik místa zaplňovat textem, pokud vás aplikace zaujme, můžete jí ocheckovat a sami zjistit jak skvěle funguje.

Co zahrnu za aplikace

  1. Zdraví
  2. Finance
  3. Vzdělávání
  4. Zábava

Co po aplikaci požaduji

  • Intuitivní, jednoduché a rychlé řešení

Klidně obětuji pár funkcí, pokud je aplikace jednoduchá, nehází mi při používání klacky pod nohy a já si rychle mohu odškrtnout splněný úkol, který měla vykonat.

  • Krásný design

Je pro mě určitá známka, že vývojáři si dávají záležet jak na funkčnosti, tak pocitu, kdy se na aplikaci díváte a dělá na vás určitý dojem.

  • Nejlépe zdarma

Potřebuje tenhle bod nějaké vysvětlení?   Jo a jsem docela addicted k používání té nejlepší aplikace ze všech, takže se nemusíte bát, že bych neměl přehled i o těch nejnovějších a že bych neměl všechny z oboru vyzkoušené.

Zdraví / sport

Pokud se jedná o aplikace, které mají co dočinění se zdravím, primárně požaduji spojení se Zdraví od Apple, v které hodně věřím. Sbírání informací – povolení přístupu obvoďákovi – nemocnicím – automatické monitorování našeho těla je myslím budoucnost a proto jsem s jejich „sběrem“ začal hned po pořízení iP. Používám 4 aplikace, protože Eat well – Sleep well – Low stress a nejlépe i Exercise.

Runkeeper

Exercise. Běhání je jediný sport, kterého se teď držím, protože se dá praktikovat zadarmo, všude, můžu při něm přemýšlet, poslouchat hudbu… A když už se zblázním a vyrazím třeba na kolo nebo něco jiného, do Runkeeperu se dá zadat skoro všechno. Je to nakonec jediná aplikace, která splňuje mé požadavky, neomezuje mě a prostě ji celkově žeru. Snažím se dodržovat běhat alespoň 3x týdně. Jo a kdo by si mě chtěl přidat – Tadeáš Kula

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Lifesum

Eat well. Co se týče stravování, znažím se také zlepšovat a upřímně mi žádná aplikace moc nepomohla. Hodně jsem se držel Lose It! ale nakonec jsem to logování všeho co dáte do pusy nevydržel. Dávám šanci Lifesum, která mě hodně oslovila vzhledem a jak jednoduše se používá – uvidíme.

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Sleep cycle

Sleep well. Používáte standartní budík v telefonu? Tak tuhle appku si zamilujete. Změnu uvidíte hned po prvním vyspání. Funguje skvěle. A nezapomeňte dodržovat 7-8h spánku!

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Headspace

Mindfulness. Kvůli této aplikaci vyšel článek tak brzy a možná ve výsledku není tak rozsáhlý jak jsem chtěl. Mají teď třídenní akci a to docela velkou slevu. Místo 36$ necelé 3$ za tři měsíce používání. Rozhodně se to vyplatí zkusit, já si Headspace zamiloval.

iOS , Android

Používám placenou verzi.

AKCE!

 

Finance

Asi před půl rokem jsem si řekl, že pokud chci být někdy samostatný, musím se začít naučit vycházet s penězi.  K tomu mě z velké části velmi pomohla jediná aplikace a to…

Spendee

Jedna s prvních appek, do které jsem investoval. A nelituji. Jedná se o naprostou jedničku v oboru a dělá přesně to co má. Jediné co mi chybí je větší automatizace. Představoval bych si propojení s bankovním účtem a podle přednastavených podmínek by se peníze automaticky zařadili do kategorie.

iOS , Android

Používám placenou verzi.

 

Dále používám appku od ČSOB, Vodafonu, ale to samozřejmě záleží na tom, u koho máte zařízené účty. Starých věcí se zbavuji na Aukru, Letgo, Bayo a Vintedu.

Vzdělávání

Je pro mě velmi důležitý bod. V oboru bych nevydržel bez toho, kdybych novinky ignoroval a nezajímal se o ně. Naprostá nutnost, proto se každý den vzdělávám alespoň 1/4 času.

Emaily & Pocket

Největším zdrojem vzdělávání jsou pro mě newslettery, které odebírám. Celkem mi denně přijde tak 10-15 e-mailů, kterými se vždy ráno proberu a zařadím do Pocketu, který je uloží v offline verzi a já si je hlavně tedy na cestách pročítám. Pokud by měl někdo zájem, stačí napsat a seznamu poskytnu.

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Duolingo

Angličtina je základ. Není ráno, kdy bych si neprocvičil pár slovíček přes Duolingo. Jinak se denně koukám na seriály a youtubery v angličtině a to je můj hlavní zdroj procvičování. Jinak Memrise je také dobrá volba!

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Ted

Ted prezentace naprosto miluju. Povinně si je pouštím vždy při obědě. Skvělá inspirace.

iOS , Android

Existuje pouze verze zdarma.

Good reads

Mrzí mě, že teď před maturitou mám absolutně nula času na čtení, ale všechny knihy si řadím do Good Reads. Moc se mi líbí, že si můžu oskenovat kód a přidat do knížek, které vlastním, aktuálně čtu nebo jsem už přečetl. Navíc ji vlastní Amazon, takže mám v aplikaci vbudovanou největší databázi recenzí.

iOS , Android

Existuje pouze verze zdarma.

Zábava

Jsem rád, že to co dělám v práci je pro mě zároveň i zábava a tak je těžké udělat čátu například se Spotify, Twitterem a Youtube, které při práci používám. Jinak to jsou of course appky, které slouží hlavně k odrelaxování.

Spotify

Zkusil jsem všechny tři, Spotify z ringu vyšlo jako vítěz.

iOS , Android

Používám placenou verzi.

Twitter

Jediná sociální síť, kterou používám (jako vážně). Kamarádka co mi ho doporučila jednou řekla „že tě to ještě baví“. Trochu jsem popřemýšlel a zjisil, že to vlastně pro mě není zábava, ale nástroj na to jak za 1) poznat zajímavé lidi, které bych na 99% jinak nepotkal. Jsou to většinou introverti jako já a někdy si myslím, že i pro ty je hlavně Twitter určený. Za druhé nástroj na sdílení myšlenek, které si musím nejdříve pořádně uspořádat, protože narvat je do 140 znaků je někdy opravdu fuška! A za třetí je to pro mě nástroj, jak oslovit více lidí a získat zpětnou vazbu na moji tvorbu od lidí, které to zajímá. Pokud mě ještě nesledujete, tak @tadeaskula

iOS , Android

Existuje jenom verze zdarma.

Youtube

Na youtube mě baví sledovat zajímavé lidi jako je Casey Neistat. Také sleduji různé unboxingy, zajímají mě drony, cestování… mám ale limit, každý den 15minutek. Jinak je to závislost jako další aplikace kterou vám napíšu.

iOS , Android

Používám verzi zdarma.

Netflix

Také jsem sledoval tv programy, také jsem sledovat online filmy/seriály… Netflix vás ale dostane. Závislost. Toť vše.

iOS , Android

Používám placenou verzi.

 

Kolik tohle všechno stojí měsíčně?

50,- Spendee 162,- Spotify (dá se zakoupit family plan a každý zaplatí jen 230 / 5  = 46,-) 270,- Netflix (dá se zakoupit pro dvě obrazovky za 254 / 2 = 127,-) 25,- (AKCE!) Headspace 248,- / měsíc za 13 aplikací, které mě doopravdy zjednodušují život. Aplikace nejsou drahé. Život je krásný. Buďme happy.

 

A jaké appky používáte vy?

Pokud se bude článek líbit, vyjde druhá verze, kde bych zmínil všechny aplikace, které mi nejvíce pomáhají společně s Evernotem v práci, případně ještě appky, které používám k levnému cestování.

Nezapomeňte mi dát followa na Twitteru.

Všem přeji supr čupr neděli!

Jak dokážu naráz dělat 5 webů, studovat střední, mít projekty, psát blog, cestovat a starat se o své zdraví

Dnes vám napíšu něco o produktivitě.

O čem budu psát: 

Mé workflow a jak se mi daří odškrtávat úkoly Moji denní rutině Aplikacíh a pomůckách, které k tomu používám Způsobu jakým odškrtávám úkoly   Během posledních měsíců jsem neuvěřitelně produktivní a je to jedině díky tomu, že jsem objevil Evernote. Tam se aktuálně odehrává můj život.

evernote-1

Každý den – I get shit done. Musím, jinak jsem nespokojený (workoholic no). A tady je pár věcí, které dělám:

  • Pomáhám klientům rozjet nebo redesignuji 5 webových stránek
  • Snažím se dostat do čtvrťáku a úspěšně odmaturovat
  • Starám se o aktualizace a zabezpečenost dalších desítky webů
  • Týdně zveřejňuji alespoň 500 slov. Ať už na blogu nebo na Twitteru
  • Denně přečtu články z oboru odhadem o délce dvaceti stránek knihy
  • Dávám rady lidem, kteří mě zaujali nebo oslovili
  • Každý den běhám, spím alespoň 8 hodin a hlídám si pravidelnou a zdravější stravu

To je docela dost závazků. A abych zůstal nad věcí, musel jsem si za těch pár měsíců (napsal bych let, aby to bylo víc serious, ale bohužel) vyvinout nějaký způsob / systém, který by mě udržel soutředěného a zároveň neplýtval mým časem.

Jo ale ještě než se k tomu dostanu, chci aby bylo jasno. To co dělám já, pro vás nemusí fungovat. Není to klíč k produktivitě a je docela specificky určený mému workflow a mě samýmu, když zrovna nejsem ve škole.


Taková má křižovatka pro všechno je Evernote. Je to appka, která mi nejvíce sedla a používám ji asi od začátku letních prázdnin. A jo, zkoušel jsem všechny ostatní-Simple Note, Apple Poznámky, Todoist, Wunderlist… stejně jsem se nakonec zase vrátit k Evernote, protože je jednoduchý a… prostě funguje. Mrknout na Evernote Dělá to co má, když to potřebuju, bez nějakýho divadla okolo. Určitě to nemusí být nejlepší volba pro každého a určitě je tam dost věcí, které bych změnil ale bez Evernote už bych nedokázal fungovat.

Tady je to, co očekávám od produktivního systému

Musí být jednoduchý ke správě

Pro mě největší překážkou v používání jakéhokoliv podobného systému je, když je komplikovaný nebo se nedá jednoduše ovládat, rychle totiž vypadnu z rytmu a ztratím přehled. A to není dobré.

Musí být dostatečně flexibilní, abych mohl pracovat se všemi svými závazky

Jakožto rozsah prací které dělám je zatraceně velký a seznam věcí které jsou potřeba udělat se neustále rozrůstá, tak chápu – nemůže to být – perfektní systém pro všechno. Musím mít možnost spravovat jak závazky týkající se mého osobního života, tak vedle toho řešit marketingový plán pro e-shop a přitom mít možnost se mrknout na tabulku s různými daty.

Musí se neustále přizpůsobovat mé práci a úkolům

Potřebuji mít svobodu s tím provádět cokoliv, co zrovna potřebuju. Nemůže mít jasně dané funkce, znovu – nemůže být perfektní – nesmí ale spadnout a musí pracovat soustavně. Tento přístup k Evernote se nazývá The Secret Weapon: Mrknout na The Secret Weapon Systém byl vytvořen týmem Braintoniq a funguje jedna radost.

Nastavení

Inbox Mám vytvořený notebook Inbox. Do něj patří úplně vše, co přijde do mého skromného světa. Ať už to je poznámka, připomínka, úkol, který je potřeba udělat, zajímavý článek, všechno tohle jde hned do Inboxu.

evernote-2

Mám nastavenou integraci s Gmailem, která automaticky přeposílá všechny e-maily, které označím hvězdičkou přímo do Evernote Inboxu. Na začátku každého dne skočím na e-mail a projdu si zadané úkoly od klientů. Přidám „.“ tag každé poznámce, která je v mých otevřených zakázkách nebo projektech (příklad – „.Restart Školství“) a „@“ tag, který ukazuje na člověka, ke kterému se vztahuje (příklad – „Tomáš“). Podle toho, zda je úkol třeba dokončit do určitého času, mu mohu nebo nemusím přidat automatické připomenutí. Když je tohle hotové, přesunu se do notebooku, který jsem nazval Čeká na akci a přiřadím poznámce tag priority.

1-Nyní Vše na čem budu dnes pracovat nebo bych na ně měl myslet. Úkoly, které by měli být hotové atd. To se vztahuje na všechny oblasti mého života. Jak školy, tak práce atd.

2-Další Vše co je důležité, aby bylo hotové brzy, ale nemusí být udělané hned. Příklad: Zvěřejnit další článek

3-Brzy Zásadní věci, které by bylo hezké udělat, ale nemají ještě tu prioritu. Příklad: Udělat si pořádek v pracovních kontaktech

4-Později Nejnižší priorita aktivních úkolů. Příklad: Udělat si seznam dárků na Vánoce

5-Někdy Hlavně nápady a úkoly, které by mohli být časem uskutečněny. Příklad: Nápady na startup, na který teď nemám čas

6-Čeká na akci Úkol vztahující se k jakémukoliv klientovi, projektu, který nemůže být hotový z důvodu nedostatku informací nebo čekání na někoho druhého. Úkoly sem průběžně celý den.


Jak vypadá můj pracovní den v akci…

  1. Ráno mrknu na e-mail, často ještě na mobilu v posteli. Trvá mi asi 10 minutek než si ohvězdičkuji všechny důležité e-maily, které přiletí do Inboxu na Evernote. Následuje samotné zpracování Inboxu v Evernote – jak jsem psal výše.
  2. Zapnu letadlový mód, zaklapnu notebook nebo se prostě přesunu někam, kde je klid a 5 minut přemýšlím o svých závazcích. Jo a většinou s kávou. Tuhle svou chvilku využívám k tomu, abych se hodil do pohody.
  3. Projdu všechny poznámky v 2-Další a rozhodnu, jestli by se neměli přesunout do 1-Nyní nebo 3-Brzy a zároveň zda by něco jiného němělo být přesunuto do 2-Další.
  4. Začnu pracovat na 1-Nyní, většinou se probírám to-do listem v pořadí od nejsložitějšího k nejednoduššímu. Preferuji udělat nejtěžší ASAP a to lehčí si nechat na později.
  5. Pokud úkol není možné oškrtnout, protože na něco čekám, přidám k němu tag 6-Čeká na akci.
  6. Vždy když je úkol hotový, odstraním všechny tagy a přesunu ho do notebooku Hotové.
  7. Přes den, když najdu článek nebo něco jiného zajímavého, co si chci přečíst, přidám tomu tag Přečíst/Review
  8. Na konci dne si projdu všechno s tagem 6-Čeká na akci a ujistím se, zda mám vše potřebné k tomu, abych mohl dále pokračovat na tomto úkolu.
  9. Projdu si 2-Další a 3-Brzy a popřemýšlím zda by něco mělo změnit prioritu.
  10. Večer nebo většinou když se přemísťuji do a ze školy čtu otagované z Přečíst/Review.
  11. A úplně nakonec si čistím hlavu. Pokud je to něco k práci, většinou na Evernote, když něco ze života, hodím to na Twitter nebo do poznámek v deníčku (plánuji si objednat Doller). Snažím se takhle z hlavy dostat všechno co mě trápí, štve nebo o čem nemůžu přestat přemýšlet, abych mohl večer v klidu usnout.

V jedenáctce bude v budoucnu místo i pro nějakou lásku. Což je zatraceně důležitý. Je skvělé si jen tak spolu sednout/lehnout, poslouchat písničky, koukat na filmy, popíjet vínko. Je to… pěkné 🙂 Taky vám to připomene, že ať už jste produktivní jak chcete, je to úplně k ho*nu, pokud si neužíváte života.

Jak odškrtávám úkoly

Na samotné úkoly se vrhám přístupem „čtyř déček“ Mrknout na Čtyři déčka

  • Do

Pokud to musí být hotové, prostě se to udělá. Rozkliknu si poznámku, rozkouskuji to na check-list a ty postupně odškrtávám. Také dodržuji Pomodo- nastavení stopek na 25min, vrhnutí se na úkol a ať už se udělá nebo ne, za 25min následuje úkol další.

  • Delegate

Potřebuje to můj hlas (ať už je to schůzka nebo jako text) aby se to dokončilo? Pokud ne, pravděpodobně může to být delegováno někomu jinému; programátorovi, grafikovi, copywrighterovi. Není to ale jednoznačné pravidlo – většina úkolů, které dělám je potřeba udělat mnou nebo požadují moji pozornost – ale je to fajnový výchozí bod.

  • Delay

Pokud to potřebuji udělat já, ale nemám na to čas nebo mohu delegovat, ale nemám na to prostředky, je čas to odložit. Nejdříve o týden a ten až uplyne, musí být úkol přehodnocen.

  • Delete

Pokud není dostatečně důležité, abych to delegoval nebo udělal, hádejte co. Není to důležité. Smažu to a napíšu e-mail nebo zprávu přesně takovouhle. Necítím se špatně o odesílání takového e-mailu, protože je to upřímný způsob jak říct lidem co může být a co nemůže být hotovo – lepší než zklamat.   „Ahoj, bohužel [úkol] nemůže být v této fázi prioritou. Rád bych se o tom pobavil později, nejdříve ale za 14dní. Nechám to na tobě. Díky že to chápeš! Tadeáš“

Jak spravuji lido-úkoly

Lido-úkoly znamenají skype hovory, schůzky v kavárně, konzultace, cokoliv co musí být uskutečněno face-to-face. Ty mě občas mohou dostat, protože nemůžou být uskutečněny „za jízdy“ ale musí být někdy, v reálném čase.

Proto mám pravidlo, že si tyhle schůzky plánuji pouze ve třech časových blocích

(fungovalo o prázdninách a bude fungovat zase bez školy)

  1. Brzy ráno, mezi 7:45 a 8:30
  2. V půlce dne, mezi 13:00 a 14:00
  3. Večer, mezi 18:00 a 19:00

Pokud si lidi nejsou schopní vybrat v rámci těchto tří časových slotů, pravděpodobně se nesejdeme. Párkrát se mi už stalo, že jsem měl schůzky mimo a vážně mě to rozhodilo, protože narušili můj čas, který mám jen pro sebe, kdy se dokážu soustředit nebo když ho naopak trávím s rodinou.

Pozor! Jak si cítím při používání tohoto workflow:

1-a2xzmjywcbqtb_p3_dciba

Poznámky na konec:

  • Ne, nedostal jsem zaplaceno za tenhle příspěvek
  • Neplatím si Evernote Premium, mám Basic
  • Integrace s Gmailem se dá nastavit přes Zapier

Další appky, které používám pro produktivitu: Google Drive Díky integraci k Evernote používám ke všem školním a pracovním souborům Google Drive. Na osobní jako jsou fotky pak iCloud. Google Kalendář No a jak si do toho ještě plánuji a dodržuji dlouhodobé cíle, o tom bude další příspěvek.


Takže takhle já se cítím ultra produktivní.

Jak jsem napsal výše, tohle nemusí fungovat pro každého. A snad za mojí organizovanost nebudu nějak zhejtovanej (někdo produktivitu nesnáší, nevím proč?). Nicméně si myslím, že klíčem k produktivitě je si vždycky najít to, co funguje pro vás, okolo něčeho co dává smysl vám.


Napište mi vaše myšlenky, rád si je přečtu! Všem ostatním pěkný víkend.

Jo a kdybyste mě ještě nesledovali na Twitteru tak dejte follow @tadeaskula

To čeho se bojíš

Není smrt

Nejsou výšky

Není nabírání na váze

Není vyhození z práce

Není ztráta všeho

Není rozchod s tvým milovaným

To čeho se bojíš

Je život

Je hluboký pocit toho, co znamená být člověkem

Je pocit samoty, kterého se bojí tvé kosti v těle

Je pocit opuštění, který tě nechá strnout

Pití, jezení, koukání, psaní, přičichnutí

Bojíš se toho, jaké by to bylo být naživu

Jenom tady, v přítomném okamžiku, se vším všudy

Přestat dělat, utíkat, cítit se jako přispěvatel do společnosti

Bojíš se jít tam, kde to bolí

Protože si myslíš, že je nějaká lepší alternativa

Tou alternativou je plavat a předstírat, že oceán je mělčinou

Takže uvízneš na povrchu života

A sotva poznáš co je radost

Většinou ani nepoznáš pravou lásku

Protože láska leží na dně hlubokého a studeného oceánu

Láska je pro ty, kteří mají odvahu žít

Neříkej mi, že se bojíš umřít, protože ty nevíš co je smrt

Už nečekej

Nečekej a řekni mu, že ho miluješ

Nečekej a přestaň dělat práci, kterou nesnášíš

Nečekej a řekni svému partnerovi pravdu 

Řekni jí, že se cítíš osamocený, že potřebuješ pomoc, že si nejsi jistý

Nečekej a omluv se kamarádovi, kterému jsi ublížil

A co je nejdůležitější, nečekej a nech se unášet proudy

Neodnesou tě na rozcestí

Dneska mám vážně chuť inspirovat ostatní dělat rozhodnutí, kterých se bojí. Tak jsem se rozhodl přeložit článek, který jsem si nedávno přečetl na Medium a inspiroval mě. Pokud se vám líbil, dejte prosím autorce srdíčko pod článkem.

Originální článek

Jak mi Minecraft změnil život

Moc rád se inspiruji životy jiných a tak jsem si řekl, proč by se někdo nemohl inspirovat mnou? Dnes vám zkráceně popíšu, jak jsem se dostal od hraní Minecraftu k tvorbě webových stránek.

Aby to dávalo smysl: devátou třídu jsem studoval dálkově, dva roky jsem byl v zahraničí.

2011

Zrovna jsem se nacházel na exotické dovolené, když mi napsal kamarád z Česka, jestli si nechci zahrát Minecraft. Bylo mi asi 14 let a tak od deseti jsem byl závislý na hraní online herMinecraft mě jako závisláka naprosto pohltil, několik měsíců jsem nedělal nic jiného, než že kopal diamanty, craftil a zabíjel prasátka a zombíky.
Tři měsíce na to, znovu na dovolené (hodně jsme v té době cestovali) mě poprvé napadlo… chci vlastní server! Servery na kterých jsem hrál stály za prd, admini pořád restartovali mapy bla bla… prostě jsem se rozhodl, že budu mít server, chápete. Dovolenou jsem tedy strávil s notebookem na stehnech, připojenej na wifi a se sluchátkama na hlavě.

2012

Na mých serverech už hrálo denně několik stovek hráčů. Z toho se tedy vyklubal můj první business, který vydělával měsíčně i několik desítek tisíc a já si ve čtrnácti musel na dálku zřídit živnostenský list. (Když jsem dělal rozdílovky na střední kam teď chodím, tak mi to ani ekonomikář nevěřil.) Za tím ale stálo neskutečné práce a s několika dalšíma „závislákama“ v mém týmu jsme se denně nezastavili, neměli osobní život a já je pořád jen poháněl, abychom dali hráčům víc. To znamenalo klidně i deset hodin denně.

2013

Už uběhly dva roky od toho, co se mi kamarád zmínil o Minecraftu. O herní severy se staral tým a já jsem se poprvé dostal k myšlence, že by byly potřeba webové stránky. Stejně jako mi trvalo měsíce zjistit, jak rozjet Minecraft server, trvalo mi měsíce než jsem zjistil to samé s webovými stránkami. Ty rozšiřovaly herní servery o online komunitu, na kterou denně přibívalo desítky hráčů. Zase – tím jsme se hodně odlišovali od ostatních serverů, protože mnoha z nich to dělala jen kvůli penězům.
Ten samý rok jsem také poprvé udělal webové stránky pro někoho jiného. Zadarmo.
O půl roku později jsem dostal svoji první zakázku, za kterou jsem si nechal zaplatit 1/10 z toho, co vydělávaly servery. To mi ale bylo jedno, weby mě začaly bavit a viděl jsem potenciál.

2016

Dnes o 5 let později (věřím že i díky mé závislosti k hrám) mám za sebou desítky hotových webů a můžu si z projektů, které chci dělat vybírat.

Co si odnést:

Dělejte co vác baví, v čem jste dobří a neustále se v tom zlepšujte.

Zpětně si uvědomuji, že jsem se díky řízení Minecraft a dalších herních serverů naučil komunikovat s lidmi, základní marketing, správu webu, nastavování platebních bran, příkazy v linuxu, porozumění webhostingů a domén, dělat jednoduchou práci s javou, project management, grafické práce a spoustu dalšího. To vše díky tomu, že jsem dělal něco co mě bavilo a rozhodl jsem se vzít to na další level.

Pořád to zkoušejte

Když vám něco nejde, napište to do Googlu, mrkněte na YouTube, napište kamarádovi/příspěvek na fórum nebo si třeba zaplaťte nějaký kurz. Důležité je nepolevovat ve snaze a také vědět kam směřujete – bez cílů to nemá smysl. Stanujte si tak malé cíle, kterých dosáhnete rychle a velké cíle, kterých dosáhnete díky těm malým.

Nejste si svou práci jistí? Dělejte jí zadarmo.

To že děláte ze začátku chyby je naprosto normální, je ale špatně se neptat ostatních co byste měli zlepšit, co děláte špatně atd. Lidé vás budou převážně chválit, protože děláte zadarmo, nebojte si ale o kritiku říct! To je ve fázi učení velmi důležité. Doporučuji si udělat jednoduché portfolio na Dribble nebo Behance a hotové projekty tam vkládat. Často i odborníci vám dají kritiku a sami si jich třeba i všimnete při snaze prezentace.

Chňapněte příležitost za pačesy

Jak už to je se vzpomínáním na minulost, máme tendenci vždy něčeho litovat. To ale nemá cenu, když to nemůžeme změnit. Co změnit můžeme je budoucnost a proto píšu i tenhle příspěvek. Neudělejte stejnou chybu jako já. Pokud se dostanete do zahraničí, vždy z té příložitosti vymačkejte maximum. Naučte se jazyk, udělejte si kamarády a pokud budete studovat – doopravdy se snažte!
Bonus: Pokud rozjíždíte business, vždy řešte problém, který máte vy a zjistěte, jestli ho mají i ostatní. Když už ten problém někdo řeší, řešte ho efektivněji nebo levněji.

7 kaváren pro pracování v Praze

Mnoho čtenářů o mně ví, že chodím do kaváren a taky se mě ptají, „kam Tadeáši?“ Proto jsem si řekl, že napíši krátký seznam kaváren, do kterých moc rád chodím pracovat a které jsou k tomu také vhodně zařízené. To je totiž jeden z hlavních důvodů, proč do kaváren vůbec chodím. Vybral jsem si Prahu, protože v ní pomalu trávím více času, než doma a tak mám tamní kavárny celkem dobře ochozené. Let’s get to it!

Za prací, jakou? A proč?

Nemyslím tím kavárny pro fajn brigádu jo… V článku vám prozradím, jaké kavárny doporučuji navštěvovat jako někdo, kdo je na volné noze (freelancer). Můžete dělat weby, marketing, psát příspěvky, překládat, vyvíjet software, stříhat videa… jakoukoliv práci, ať už jste zaměstnaní ve firmě nebo ne, kde máte možnost se na chvíli „ztratit“ a jít si sednou do super kavárničky. Pokud máte již nějakou zkušenost s prací ve firmách, v kancelářích, možná že vás trochu překvapím, ale myslím si, že v kavárně máte méně příležitostí, aby jste byli od práce vyrušeni. Jednou potřebuje kolega tamhleto, za chvíli musíte na schůzku atd. V kavárně si řídíte svůj vlastní čas. Budete v ní sedět hodinku nebo třeba pět? To je na vás. Změna prostředí stimuluje kreativitu. Pokud pracujete jenom z domu, určitě máte jednou za čas taky takovou krizi, že by jste si nejradši sedli k YouTube, Netflixu… když se ale donutíte si aspoň jednou za týden sednou do kavárny, uvidíte ten obrovský rozdíl. Dokážete najednou mnohem více. Pokud jste trochu odvážnější a nesedíte akorát se sluchátky v uších, můžete v kavárnách velmi lehko poznat nové, zajímavé lidi! Kteří vám znovu, přinesou do života něco svěžího, další nápady nebo třeba i nového partnera k práci. You never know.

Proč zrovna tyto?

Není kavárna jako kavárna a já jsem pro vás vybral ty naprosto nejlepší, které se aktuálně nachází v Praze, kde si můžete v klidu sednout a pracovat na vašem dalším úkolu. Jaká jsou má kritéria?

Vynikající káva a něco k zakousnutí

Jako velký milovník kávy si nesedám jen tak do nějaké, kde vám připraví „obyč“ kávu, ale tam kde z ní udělají pohlazení na duši. A když k tomu mají výborné zákusky? To se těžko odmítá. Poslední dobou navíc kavárny i často nabízejí skvělé polévky, takže vlastně můžete přijít ráno a odejít klidně až odpoledne. I když procházet se mezitím je také prospěšné pro produktivitu! Tak si občas udělejte pauzičku.

Zásuvky a rychlá, spolehlivá wifi

Jednou s klíčových vlastností, pokud musíte pracovat online je určitě rychlá a spolehlivá wifi. Všechny níže uvedené jí disponují a málokdy mám s nimy problém. Pro zajímavost, jsem přiložil rychlosti stahování, nahrávání a pingu ze speedtestu, ale pozor! wifi připojení bylo testované za provozu, někdy s méně, někdy s více připojenými zařízeními, tak je prosím neberte jako fakta.

Atmosféra

Určitě si umíte představit takové ty kavárničky na dovolených, sedíte, pozorujete lidi, moře, usrkáváte kávičky. Ano, tak to v Česku nezažijete. Nicméně! Přesně tohle myslím – atmosféru. A vybrané Pražské kavárny je umí skvěle stimulovat (teda, bez toho moře). Co mě nejvíce na atmosféře v kavárně unáší je, jak je za 1) všude odlišná a za 2) jak každý na něčem pracuje. Ať už je to na notebooku nebo připravuje kávu, čte si, píše, učí se nebo třeba „pracuje“ na vztahu. Jak se každý někam posouvá. A to je ono. Pak totiž těžko jen tak sedíte a nic neděláte. Chcete taky na něčem pracovat, nechcete se flákat.

Zajímavý interiér

Atmosféra je takový ten celek. Co ho ale z velké části tvoří je interiér. Níže naleznete kavárny, které – i když to je seznam kaváren, které se líbí mě – jsou od sebe velmi odlišné a to je důležité, protože pro vaší kreativitu není dobré, když chodíte do stále té stejné.

Příjemná a „neotravující“ obsluha

Nemálo krát se mi stane, že si sednu do kavárny, objednám si, otevřu notebook, přinesou mi kávu a každých 15 minut sechodí ptát, jestli je všechno v pořádku a jestli si nedám ještě něco. Já vím, říkáte si – vždyť to je v okej ne? Ale když se potřebujete soustředit, tak vás tohle rozhodí. Navíc, se začnete cítit jako by vám tím tiše říkali „hele koukej si ještě něco dát nebo vypadni“. Tak a přesně takovéhle v mém seznamu nenajdete.

Velké prostory

Malé kavárničky mají něco do sebe, ty např. vyhledávám, když si chci nerušeně číst. Pro práci ale volím kavárny, které mají dostatečnou kapacitu a návštěvnost, aby vytvořily – jak tomu říkám – „kavárenský šum“. Jo a kavárny bez WC bych ani nezmiňoval, to je „of course“. Nejhezčí mají v Kavárně co hledá jméno a v Místě 🙂

Seznam kaváren

 

1. Cafedu

Pokud mě trochu znáte, určitě víte, že v Cafedu trávím poslední dobou hódně času. Cafedu není jenom kavárna, ale i studovna a opravdová alternativní pracovna. Kavárna byla v roce 2017 rozšířena i o první patro, kde je také vstup do studovny. Přes školní rok a hlavně zkouškové je tam pěkně narváno. Odpoledne si bez rezervace těžko škrtnete, pokud nejste sami. Někdy i to je problém. Na Cafedu se mi nejvíce líbí její kulturní rozmanitost, chodí si tam sedat/studovat hlavně zahraniční studenti a tak máte často možnost s někým prohodit i pár slov anglicky. A ještě něco. Tady uvidíte víc notebooků než v obchodě s elektronikou.

Heslo k datu (31.5.2018): ottowichterle
Rychlost: Stahování – 1.33mb/s Nahrávání – 1.31mb/s Ping – 15ms
Kapacita kavárny: velká

 

2. Cafe Letka

Retro kavárna, včetně mého oblíbeného posezení v oknech. Nemá takovou kapacitu, ale kvalitou je prvotřídní. V pracovní dny tu také najdete mnoho lidí na pracovních schůzkách nebo právě i freelancery. V letních dnech tu ale dokáže být pěkné teplo! Ostatní zmíněné na tom jsou s udržováním teploty mnohem lépe, většinou i klimatizované. Jo prý mají v Letce výborné snídaně!

Heslo (10.9.2016): letka1896
Rychlost: Stahování – 71.27mb/s Nahrávání – 14.57mb/s Ping – 24ms
Kapacita kavárny: střední

 

3.Místo

Moderní kavárnička od Doubleshotu v Norském stylu. Jako minimalistu mě to tam samozřejmě naplňuje, i když toho tam moc není. Což tedy znamená, že to není kavárna nijak „útulná“, ale právě proto se mi tam i lépe pracuje, protože do ní chodí spíš lidi pracující, než páry atd. Snídaně mě tu ale nikdy moc nezaujaly.

Heslo (10.9.2016): cappuccino
Rychlost: Stahování – 1.8mb/s Nahrávání – 2.8mb/s Ping – 10ms
Kapacita kavárny: velká

 

4.Kofárna Café

Podobně jako Místo, Kofárna je moderní kavárnička s úžasnou obsluhou a minimalistickým interiérem. Lidé si tu dávají hodně takeaway, takže tu není nikdy moc narváno. Proto je tohle kavárna kam chodím, když mě např. čeká důležitý hovor a chci mít klid. Jinak tu mají kromě úžasné kávy (dělají tu všechno silnější) taky super domácí limči a z jejich nabídky zákusků/baget si vyberete vždycky. Jinak je to jedna z málo kaváren, kde se dá i u notebooku stát (v přední části kavárny).

Bez hesla (31.5.2018)
Rychlost: Stahování – 5.97mb/s Nahrávání – 0.38mb/s Ping – 1ms
Kapacita kavárny: střední

 

5.Kavárna co hledá jméno

Těžko se Kavárně co hledá jméno může něco vytknout. Jedná se o perfektní místo pro práci, především pro ty, kteří mají rádi větší ruch a nevadí dotyčným ve špičce si an místo chvilku počkat. Jsou k dispozici čtyři velké pracovní stoly se zásuvkami, které se nachází vždy po stranách. Jsou tu boží toalety, pro dámy – bez zrcadla a co se mi opravdu líbí, jsou pravidelně obměňované obrazy ve výstavní části. Pro kreativce je to prostě ráj.

Bez hesla (31.5.2018)
Rychlost: Stahování – 19.31mb/s Nahrávání – 8.71mb/s Ping – 15ms
Kapacita kavárny: velká

 

6.Mama coffee (u Karlova náměstí)

Nejen u Karlova náměstí se nachází kavárna Mama coffee. Jedná se o franšízu a tak jsem navštívil např. i tu na Křížíkově, ale ta mě nechala klidným. Možná i proto, že ji nikdy nemám blízko. Ale k té na Karlově. Podobně jako v Cafedu, je tu většinu času narváno a pro nás, freelancery to není úplně ideální, protože zásuvky tu jsou akorát asi u sedmi stolečků a ty bývají většinou plné. Proto sem moc nechodím, pokud chci déle pracovat, ale stejně jsem jí chtěl zmínit, protože když potřebuji něco rychle a mám power, tak tohle je další kavárnička, kde se dá sednout.

Heslo (11.9.2016): kava1234
Rychlost: Stahování – 10.87mb/s Nahrávání – 1.90mb/s Ping – 16ms
Kapacita kavárny: velká

 

Další ke zvážení: Můj šálek kávy, Cafe neustadt, Coffee Source, Cafe Jedna, Cafe Loft Karlín

 

Starbucks & Costa?

Když jde do tuhého a jste daleko od nějaké kvalitní kavárny, Starbucks i Costa jsou alternativou.

 

Co dodržovat

  • Kavárny střídejte. Nedělejte si z navštěvování jedné a té samé rutinu, které jste chtěli v první řadě uniknout. Je to také o inspiraci, kterou zrovna chcete načerpat, každá kavárna má jiné prostředí, chodí do ní jiní lidé, atd.
  • Nesedejte si k prázdným velkým stolům, které mohou být na snídani / oběd využité většími skupinkami. Zaberte si nejlépe místečko pro jednoho, pokud to kavárna umožňuje nebo sdílejte stůl s ostatními.
  • Často si objednávejte. Přece jenom, když tam sedíte několik hodin (jako já), kavárně děláte hodně výdajů. Využití místa, pracovní síly, wifi, (elektřiny). Já si většinou kupuji pití každou hodinu-dvě, mezitím i něco k zakousnutí. A nezapomeňte dávat dýška.
  • Choďte s plně nabitým notebookem a mobilem. Je zbytečné vlastníkům kavárny dělat – jak jsem výše psal – další výdaj. Samozřejmě někdy je to nutné, někdy zapomenete, ale nedělejte z nabíjení si elektroniky v kavárny rutinu.
  • Nesedejte si moc ke dveřím, například v Cafedu je v létě velký rozdíl mezi venkovními teplotami a klimatizovaným vnitřkem. Je to akorát další rušivý element, kterému je dobré se vyhnout.
  • Poslední takové doporučení je, si sednout někde, kde budete vidět. Pokud do vámi zvolené kavárny nechodí moc lidí, pomůžete tak majitelům přilákat nové zákazníky.

 

PS: Pokud jste třeba copywrighter/ka na volné noze nebo píšete prostě jen články, určitě doporučuji kavárny bez wifi nebo si heslo nezjišťovat. Bez přístupu k Twitteru a dalším stránkám, které vás dělají méně produktivní, vám půjde psaní mnohem lépe. 🙂

PPS: Nechce se vám ven, mezi lidi, nemáte peníze? Pusťte si kafíčko na noisli.com
Máte vlastní tipy, jiné zkušenosti? Zapojte se prosím do diskuze.

Proč dávám pryč všechna svá trička (a nejen ta)

Při psání tohoto článku si vzpomínám na mé já asi před rokem…

„Nemám co na sebe.“

„Tohle už nosím dlouho.“

„Ještě něco, co by se mi hodilo k tomuhle.“

„Jé to je pěkný, mají to v Sku? hm?“

Za ty měsíce, co jsem byl spíš jak šílená holka jsem utratil pěkné peníze, bral jsem to jako zábavu a taky jsem se ( jen možná) chtěl více líbit, teď zpětně mi to přijde vtipné. Oblečení zaujme jenom chvilkově, pokud se chcete zalíbit dlouhodoběji, buďte jací jste, dělejte co vás baví a na nic si nehrajte.

Zuckergebrg zasadil červíka do hlavy

Vždycky mě zajímalo jeho šedé tričko. Proč nosí jenom to? To nemá nic jiného? Chce aby o tom lidé přemýšleli? Jestli ano, tak toho dosáhl. Pod mnoha jeho příspěvky byly komentáře narážející právě na jeho styl oblékání a on na ně zareagoval na prvním veřejném Q&A zde:

Ten kdo se na video nekoukl, vlastně v něm ve zkratce říká, že když má možnost denně měnit životy bilionu lidí, tak chce mít primárně čas na to a nebýt vyrušován „blbostmi“ jako je móda. No time for that.

Abych byl upřímný, jeho projev mě před 2 lety nijak neozářil a neřekl jsem si něco jako „tak a teď změním styl oblékání“. Vlastně jsem udělal úplný opak, když se tak na to teď zpětně koukám. Překvapivě jsem si na něj vzpomněl až před měsícem a to při koukání na tuto TED prezentaci:

Tohle mi teprve změnilo názor, vlastně úplně kompletně.

„Maybe, just a maybe less may equal more.“

Co jsem tedy udělal já?

Rozhlédl jsem se kolem sebe a zjistil, že nejvíce čeho mám, je doopravdy spóóóusty oblečení a i mi došlo, že vlastně nosím jen těch 5 úplně nahoře a zbylé jen leží, protože nemám to srdíčko je vyhodit. Ok. Přemohl jsem se, vyndal ze skříně všechno, u čeho jsem si nebyl jistý a přitom… jsem si konečně vzpomněl na Zuckerbergovi šedá trička. Zbyly mi tedy z těch všech asi jen 3 nepotiská (černé, bílé a modré, kdyby to někoho zajímalo. Z Tezeneis, kde byla akce na více triček :D). No a následující den jsem vyrazil nakupovat. Tentokrát žádné fashion tees, ale jednobarevná – převážně šedá, protože ty jsou prostě neutrální.

Jak se cítím?

Po měsíci této „terapie“ to beru jako zajímavou změnu k lepšímu a myslím, že se jí budu dlouhodobě držet. Přece jenom má rána jsou nyní daleko klidnější a produktivnější (o to mi jde, že jo). Prostě čapnu tríčo a budu si užívat dne bez jakéhokoli rozhodování o tom co si na sebe vezmu dnes, zítra nebo co si o mě bude kdo myslet, protože mám na sobě právě tohle. F*ck it.

Také jsem se rozhodl ze života vyhodit spoustu věcí z pokoje, předělat pracovní plochu, no je toho hodně o čem vám určitě také napíšu. Za cestou k lepší efektivnosti!

Btw kdyby měl nějaký hubeňour o trička zájem, zahrál jsem si na modela a vyfotil je na můj Vinted. Druhé btw. Teď trenduje zajímavý projekt Be More With Less – Project 333 , což je challange. Ve zkratce je to měnění šatníku každé 3 měsíce o celkovém počtu 33 kusů a do toho se počítá oblečení, doplňky, šperky, bundy a boty. Takže všechno. Zapojíte se do ní asi takhle nějak.